SVT:s Planeten

Om man överhuvudtaget konsumerar någon form av media så kan man nog inte ha undgått att ha blivit informerad om tillståndet för vår planet under de sista två veckorna:

Mänskligheten påverkar och skadar allvarligt vår planets biologiska och fysiska system som samtidigt samma mänsklighet är helt beroende av.

Vi kan rädda oss själva, men det kräver att vi ändrar vår livsstil, vårt ekonomiska system och våra värderingar.


Igår visades första avsnittet av SVT:s Planeten. Budskapet ovan formligen hamrades in med en kraftfull blandning av expertutlåtanden och suggestiva bilder och musik. Jag gillade det, och det verkar tyvärr som att denna typ av chockterapi krävs för att vissa ska vakna till liv i sina TV-soffor. Serien kommer att fortsätta att visas 3 torsdagar till. För de som missade det första programmet kan man också se det på svt.se/planeten, där det också finns massor av intressant information.

Planeten tog upp miljöproblemen i stort, inte bara växthuseffekten. Jag väljer att fokusera på växthuseffekten på Klimatfakta eftersom jag ser den som en nyckelfråga. Kan vi inte lösa det problemet spelar andra förbättringar liten roll. Kan vi hantera växthuseffekten så har vi lärt oss så mycket att andra miljöproblem bör kunna lösas enklare.

För de som vill ha en lite lugnare och sakligare presentation rekommenderar jag t.ex. följande intervju i Dagens Industri med Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem vid Chalmers i Göteborg och medlem i FN:s klimatpanel IPCC, som är den absolut främsta auktoriteten om växthuseffekten. Även SVT:s klimatsida har mycket bra och saklig information om växthuseffekten. Slutsatsen blir dock i stort densamma.

10 thoughts on “SVT:s Planeten”

  1. Hej!

    På måndag (13 nov) så kommer vi att lansera RäddaVärlden.nu. En portal där vi fokuserar på hur människorna kan vända trenden och faktist rädda världen.

    Skicka mig gärna ett mail om du vill ha mer information om vad som är på gång.

    MVH
    Jonas Eriksson

  2. Visst Sovjetunionen föll och alla kommunistländer utan Kuba och Nordkorea blev kapitalister så nu måste vi ändra livsstil pga miljön eftersom världsrevolutionen misslyckades.

  3. Kalle, du sprider en massa korta kommentarer på Klimatfakta. För att hjälpa dig lite på traven har jag samlat dina djupaste insikter nedan:

    “Något märklig vinkling. Det är domedags MP och vänsterflummare som alltid är för alla katastrof scenarion. Högern är som alltid sansad och balanserad.”

    “Det är Mao väldigt lösa boliner som alla dessa olika tramsiga politiska beslut och kampanjer grundar sig på.”

    “Visst det går att göra alla möjliga löjliga datasimuleringar som visar än det ena än det andra.”

    Jag tycker att dessa uttalanden talar för sig själva. Tyvärr är min tid begränsad, så jag har bestämt mig för att radera vidare inlägg från dig såvida de inte håller en betydligt högre standard och du väljer att underbygga dina påstående med trovärdiga källor.

  4. Kalle ger förnekarna ett ansikte… kanske skulle han fÃ¥ hÃ¥llas. Hans argument är ju sÃ¥ irrelevanta att de inte ens behöver att bemötas! 🙂

  5. Hoppas du sparar Kalles kommentarer. Det är alltid kul att faktachecka sådana. De innehåller så många implicita påståenden och kategoriska uttalanden att de blir riktigt underhållande efter ett tag.
    Det är dock viktigt för Kalles del att notera att om man inte har förmågan hålla ihop en estaka mening logiskt torde mera omfattande deduktivt resonemang vara totalt bortkastat.

  6. Detta torde ligga någonstans i närheten av vad som avsågs med Kalles kommentar, men jag kan ha missupfattat det.

    Något som tydligen är ett land och hette Sovjetunionen har uppenbart fallit. Kommunistländer är något som alla blivit kapitalistiska. Dock kvarstår två länder som kommunistiska. Något som heter världsrevolutionen har existerat och misslyckats på grund av ovanstående premisser. Detta misslyckande lrder i sin tur till att Jacob Wallström tvingar oss att ändra livstil på grund av miljön.
    Definitionen av kommunism kan tydligen defineras av konjunktionen av egenskaper mellan Sovjetunionen (innan fallet), Korea och Kuba. Definition av Kapitalism är något oklarare, men kan vara allt som inte är kommunism. Miljön som enskild faktor kan inte tvinga oss att ändra livsstil, utan kräver nybildade kapitalistiska stater och sovjetunionens fall. Vet dock inte om existensen av Kuba och Korea bidrar till att miljön kan tvinga oss att ändra livsstil.

  7. Underbart YOKI. Du ska få en hedersplats bredvid min tron där nere och ett stort fat med vindruvor odlade i Kiruna.

  8. Till Yoki!

    Varför skulle inte miljön som enda faktor kunna tvinga oss att ändra livsstil?
    Finns det någon annan lika viktig faktor menar du som skulle kunna få oss att göra det?
    Ja, det skulle i så fall vara peak-oil om inga vettiga alternativ kommer att finnas till olja.

    Och vet du inte att i Kuba lever man med kraftigt sänkt oljetillförsel p g av Sovjets fall…
    Där måste många leva av vad dom själva producerar för dom har inte olja så det räcker!
    Så kan det mycket väl bli på de ställen där det kommer att gå att odla i framtiden.

  9. Pingback: Buy oxycontin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *