Om oss

Klimatfakta har påbörjat en förvandling från en enmansblogg till en onlinetidning med flera olika skribenter. Det här är de som hittills är med i projektet.

Jacob Wallström

Jag är en 36-årig man i Stockholm som läser mycket, jobbar med IT och länge har oroat mig för växthuseffekten. När Captus skrev en debattartikel i Aftonbladet full med felaktigheter fick jag nog och startade denna sajt, med syfte att försöka sprida lite klarhet i denna komplicerade fråga. Jag är ingen klimatforskare så ni bör inte se mig som någon auktoritet i klimatfrågor, istället försöker jag stödja min argumentation med trovärdiga källor. Arbetet med Klimatfakta gör jag på fritiden och jag är inte aktiv i någon politisk organisation eller miljörörelse.

Att lyssna på vad forskarna har försökt varna oss för under flera årtionden anser jag inte vara ett politiskt ställningstagande, snarare självbevarelsedrift. Många tycks tro att om man observerar att mänskligheten lever över sina tillgångar så har man vänstersympatier. Det gäller i alla fall inte mig, jag föredrar ett minimum av statlig inblandning och i fallet med miljöproblemen skulle jag helst se en marknadsmässig lösning där man helt enkelt sätter ett pris på de gemensamma resurser som i dag är gratis att förbruka eller förstöra.

Den exakta utformningen av de politiska lösningarna är dock ingen religion för mig, jag kan tänka mig många olika lösningar, och det är det debatten bör handla om, inte att försöka förneka forskarnas slutsatser.

jacob.wallstrom@klimatfakta.com

Björn Åslund

Björn Åslund är frilansjournalist som bland annat bevakar energifrågor inom bygg och fastighet. Har sedan barnsben haft ett brinnande intresse för miljöproblem, vilket i takt med ökad medvetenhet riktats mot växthuseffekten och hur man kan eliminera den.

Min drivkraft är bevarandet av drägliga förhållanden på den fantastiska planeten Jorden som vi fått oss till skänks. Den har givit mig ett gott liv, och därför har jag ett ansvar att efterlämna den i lika gott skick till efterkommande generationer.

Att bromsa och vända växthuseffekten ser jag som den absolut viktigaste utmaning vi människor har idag. Får vi inte stopp på den finns ingen plats för ett gott liv, oavsett hur goda förutsättningarna i övrigt är.

Som journalist tycker jag det är av största vikt att ge en balanserad bild av det som orsakar klimatstörningarna och debatten kring hur vi kan bromsa den. Debatten har kommit igång ordentligt, men ibland halkar journalisterna snett genom att lyfta fram pseudolösningar och symbol-frågor utan verklig innebörd. För det är väl ingen som tror att några lågenergilampor räddar klimatet? Möjligvis ett första steg i rätt riktning.

One thought on “Om oss”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *