Jorden kan inte bli som Venus

Den mycket kända och respekterade fysikern Stephen Hawking har uttalat sig om riskerna med växthuseffekten:

Jorden kan komma att bli som Venus, 250 grader varm och med svavelsyra som regnar

Tack och lov stämmer inte detta. Enligt Gavin Schmidt, klimatforskare på NASA och en av forskarna bakom sajten Real Climate, är detta felaktigt. Chansen för att detta ska hända innan solen sväller upp och blir en röd jätte om några miljarder år är obefintlig. (Schmidt anser dock som nästan alla andra klimatforskare att det finns andra mycket allvarliga risker med klimatförändringen.)

Det är många forskare från alla möjliga områden som uttalar sig om växthuseffekten. Hawkings uttalande visar tydligt att trovärdigheten i klimatfrågor hos vetenskapsmän, som inte själva är klimatforskare, inte är mycket större än vilken lekman som helst.

Källa: Intervju med Gavin Schmidt, som kan laddas ner som en MP3-fil. Rekommenderas.

5 thoughts on “Jorden kan inte bli som Venus”

 1. Här en bra figur över Venus temperaturprofil:
  http://www-star.stanford.edu/projects/mgs/profile.html
  Notera att den fortfarande begränsas av i stort sett samma adiabatiska temperaturgradient som på jorden, och att det är så mycket varmare på Venus därför beror på att atmosfären är så mycket tjockare. Venus har en stratopaus vid 60 km höjd istället för 15 som på jorden.

  Och visst kan Jorden bli som Venus, allt som krävs är att vi hettar upp planeten tillräckligt för att mer vattenånga skall hitta upp i övre atmosfärslager där vätet kan slås loss och fly jorden. Efter några miljoner (eller kanske hundra miljoner) år är oceanerna borta och då tvättas inte ny koldioxid bort som idag utan jorden blir mer lik Venus. Kanske inte något av våra mer akuta problem dock.

 2. Nej, men Gavin Schmidt (och en massa andra klimatforskare) vet mer om klimatförändringar än Stephen Hawking. Det tror jag Hawking håller med om, om du frågar honom.

 3. Sedan har Venus en mycket tyngre atmosfär, vilket ger upphov till Dopplerbreddning av spektrallinjerna hos CO2 och andra gaser. Dessa kan då absorbera många fler våglängder och därmed effektivare stänga inne värmestrålningen.
  Jorden atmosfär skulle behöva bli åtskilliga gånger tyngre för att detta ska hända på jorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *