Senaste klimatforskningen enligt James Hansen

James HansenTT hade en intressant artikel om den senaste forskningen kring klimatförändringarna för några dagar sedan. Det är bistra framtidsscenarier som presenteras av den ledande klimatforskaren James Hansen. Man kan nog se en trend, speciellt under de sista två åren, där fler och fler forskare börjar tala om väldigt allvarliga konsekvenser även på relativt sett kort sikt.

Artikeln berör ett flertal forskningsresultat, bl.a. från James Hansens forskargrupp. Hansen är en av de mest meriterade klimatforskarna, och chef för Nasas klimatforskning. Enligt Hansen så är nu medeltemperaturen på Jorden den högsta på 12 000 år. Största delen av den förändringen har skett på bara 30 år, speciellt de 15 senaste åren.

Vidare så är medeltemperaturen bara en grad från den varmaste på en miljon år. Hansen säger:

Resultaten antyder att vi kommer allt närmare farliga nivåer av mänskligt orsakade klimatpåverkande utsläpp av växthusgaser.

Om vi inte sätter in kraftfulla motåtgärder under det kommande decenniet är det sannolikt för sent att hindra ekosystemen i norr från att spä på de pågående klimatförändringarna.

Hansen varnar för följderna om medeltemperaturen stiger ytterligare två eller tre grader.

Då passerar vi en kritisk punkt där vi kommer att mötas av förändringar som förvandlar Jorden till en annan planet än den vi känner i dag, säger han.

Så varmt var det för omkring tre miljoner år sedan, då havsnivån var ungefär 25 meter högre än i dag.

Läs hela artikeln hos TV4.