Senaste klimatforskningen enligt James Hansen

James HansenTT hade en intressant artikel om den senaste forskningen kring klimatförändringarna för några dagar sedan. Det är bistra framtidsscenarier som presenteras av den ledande klimatforskaren James Hansen. Man kan nog se en trend, speciellt under de sista två åren, där fler och fler forskare börjar tala om väldigt allvarliga konsekvenser även på relativt sett kort sikt.

Artikeln berör ett flertal forskningsresultat, bl.a. från James Hansens forskargrupp. Hansen är en av de mest meriterade klimatforskarna, och chef för Nasas klimatforskning. Enligt Hansen så är nu medeltemperaturen på Jorden den högsta på 12 000 år. Största delen av den förändringen har skett på bara 30 år, speciellt de 15 senaste åren.

Vidare så är medeltemperaturen bara en grad från den varmaste på en miljon år. Hansen säger:

Resultaten antyder att vi kommer allt närmare farliga nivåer av mänskligt orsakade klimatpåverkande utsläpp av växthusgaser.

Om vi inte sätter in kraftfulla motåtgärder under det kommande decenniet är det sannolikt för sent att hindra ekosystemen i norr från att spä på de pågående klimatförändringarna.

Hansen varnar för följderna om medeltemperaturen stiger ytterligare två eller tre grader.

Då passerar vi en kritisk punkt där vi kommer att mötas av förändringar som förvandlar Jorden till en annan planet än den vi känner i dag, säger han.

Så varmt var det för omkring tre miljoner år sedan, då havsnivån var ungefär 25 meter högre än i dag.

Läs hela artikeln hos TV4.

3 thoughts on “Senaste klimatforskningen enligt James Hansen”

  1. Jag kan hålla med om att det är mänskligheten som ligger till grund för dom förendringar som man kan mäta i dag. Men orsken är inte det som annges i medeia och av politiker. Orsaken är att Sahara breder ut sig och det blir en stor in strålning varje dag och sedan kommer natten och kall luftmassa kommer in över den varma luft som fins på jordytan och kall lust sjunker ner till markytan och tränger den varma lufte framför sig för det går inte att blanda mycket varm luft och kall luft den kalla luften är mycket stabilare en den mycket varma så den stiger och förs ut över atlanten där den möter en annan varm fuktig luft masa (Maretimluft)Som driver norr ut och förs in med koriolkraften som beror på jordens rotation. Och det kommer varm fuktig luft in över kalt landmassa då kondenserar det och regn faller över oss. De övre luftmassorna driver på mycket hög höjd C:a 2000 meter eller mer dom vrider sig runt polerna och landar vid magnetisk nordpol. Så det är det som avgör att det smälter av isen vid polen. sen fins det flera andra parometrar som sammanfaller och det är underjordisk fenomen som värmer upp vattnet och isen smällter under ifrån. Det bildas massor av små vulkaner under is massorne och det har att göra med kontintalplattorna som glider i sär en bit då och då.
    Vad skall man göra då jo se till att det börjar att växa träd och skog i öken nära områden så inte öken blir större och större. Fins det skog och träd så höller det tillbacka utstrålningen av den höga dagsvärmen. Varför det har blivit så här är att mäniskorna i området tar allt som kan brinna för at laga maten på och koka vattnet så det duger till att andvända at dricka. Där skall man lägga ner resurserna för att andra klimat förändringen.
    En annan fundering är varifrån kom IS tiden för 10,000 år seda det måste ha före gotts av en mycket varm priod innan den kalla kom. För annars så har det inte funnits så mycket vatten. som kunde frysa. det fins många frågor som inte är besvarade i det här ärendet. Jag önskar ett svar

  2. Går det att finna den omnämnda artikeln på annat håll? Håller på med ett examensarbete som berör klimatfrågan och skulle vara tacksam för snabbt svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *