Bli miljövän genom att leva slösaktigt

Att slösa på rätt sätt är, trots att nästan all konsumtion på ett eller annat sätt medför utsläpp av växthusgaser, ett av de mest effektiva sätten att minska sitt personliga bidrag till växthuseffekten.

Ett vanligt sätt att försöka leva miljövänligare är att minska eller undvika något som man upplever som negativt för miljön. Problemet med det är att genom att undvika konsumtion så sparar man pengar; men de pengarna kommer ju att användas till något annat, som kanske inte är bättre ur miljösynpunkt.

Jag har själv fallit i den här fällan. Under lång tid har jag av miljöskäl undvikit att äga en bil och har på så sätt avsevärt minskat mina personliga utsläpp av koldioxid. Men jag har också sparat åtminstone 240 000 kronor på det (räknat på 10 års bilägande för 2000 kr/mån). Frågan är då vad jag gjort med de pengar jag sparat? Tyvärr måste jag erkänna att en ganska stor del gått till konsumtion som inte är bättre utan snarare värre än bilägande ut miljösynpunkt, t.ex. flygresor och hemelektronik. En enda Thailandresa med flyg utgör en tredjedel av en typisk svensks årliga koldioxidutsläpp.

Ett liknande problem verkar ha drabbat familjen Hedén/Zachrisson som DN skrivit om. Familjen tänker en hel del på miljöfrågor, trots det är deras personliga koldioxidutsläpp inte speciellt låga. Boven i är deras fall flygresor och en stor andel industriellt bearbetad mat som transports långt.

Ett enkelt sätt att undvika denna fälla är att öka sin konsumtion av saker som ger ett förhållandevis litet bidrag till växthuseffekten, ju dyrare de bättre, eftersom det då automatiskt kommer att minska pengarna som blir kvar till mer skadlig konsumtion. Generellt sett kan man säga att saker vars kostnad till stor del utgörs av mänskligt arbete eller skatter är förhållandevis miljövänliga jämfört med saker vars kostnad till större delen utgörs av energi i form av industriell produktion eller transporter.

Några exempel på dyra produkter och tjänster som ger låga utsläpp av växthusgaser i förhållande till kostnaden:

  • Massage (nästan hela kostnaden är arbete)
  • Kurser (nästan hela kostnaden är arbete)
  • Städhjälp (nästan hela kostnaden är arbete)
  • Restaurangbesök (stor del av kostnaden är arbete)
  • Taxiresor (stor del av kostnaden är arbete)
  • Dyra märkesvaror (stor del av kostnaden är reklam och design)
  • Hantverkare (stor del av kostnaden är arbete)

Så ett riktigt miljövänligt och slösaktigt sätt att spendera en dag vore: Låt någon städa hela din bostad (gärna vitt så blir det extra dyrt), ta en shoppingtur och köp några få riktigt dyra märkesvaror, ta en helkroppsmassage och avsluta med en fin middag på en dyr restaurang följt av taxi hem. På så sätt kan man spendera kanske tiotusen kronor, ha riktigt roligt, och ändå orsaka mycket mindre koldioxidutsläpp än om man lagt samma summa på en resa till Thailand.