Klimatskurk: ExxonMobil

ExxonMobilMer än något annat företag har ExxonMobil handlat för att att hindra världen från hantera de pågående klimatförändringarna. ExxonMobil, som är världens största företag räknat både i omsättning och marknadsvärde, har länge systematiskt motarbetat insikten om att den accelererande växthuseffekten är ett allvarligt problem samt alla konstruktiva lösningar på detta problem.

ExxonMobil har under lång tid varit det företag som engagerat sig hårdast på den “skeptiska” sidan i klimatdebatten. Enligt tidningen Mother Jones så har ExxonMobil bara under åren 2000-2003 finansierat 40 olika organisationer som “antingen försökt undergräva resultat från den vetenskapliga huvudfåran eller har finansierat en liten grupp av ‘skeptiska’ forskare.”

Det hela har gått så långt att den annars mycket försiktiga och konservativa Kungliga vetenskapsakademien i Storbritannien (The Royal Society) i ett offentligt brev har bett ExxonMobil att sluta finansiera organisationer som man menar:

 • “presenterar vetenskapen om klimatförändringarna på ett felaktigt sätt”
 • “helt förnekar att växthusgaser orsakar klimatpåverkan”
 • “överdriver betydelsen och mängden av de osäkerheter som finns”
 • “förmedlar ett vilseledande intryck av de möjliga konsekvenserna av klimatförändringarna”

Den mest framträdande och någorlunda respektabla organisation som tvivlat på klimatförändringarna var Global Climate Coalition som bildades 1989 och som hade flera ledande storföretag, inklusive Exxon, som medlemmar. I takt med att de vetenskapliga bevisen samlades på hög hoppade dock Dupont och BP av organisationen 1997, följt av Shell 1998, Ford 1999 samt Daimler-Chrysler, General Motors och Texaco år 2000. Organisationen somnade till slut av men ExxonMobil gick aldrig ur den. BP och Shell, som även de tillhör världens ledande oljeföretag, har sedan dess bytt sida och istället gått med i Pew Center som arbetar för politiska åtgärder mot klimatförändringarna. ExxonMobil har däremot inte bytt sida utan har istället oförtröttligt fortsatt att sprida felaktig information via en rad mindre organisationer, t.ex. CEI som Klimatfakta tidigare skrivit om.

Summorna som ExxonMobil spenderar på att påverka den vetenskapliga processen är dock små jämfört med de pengar man spenderar på att påverka den politiska processen. ExxonMobil har gett stora summor till senator James Inhofe som kallat den globala uppvärmningen “den största bluffen som det amerikanska folket utsatts för.” ExxonMobil var den näst största bidragsgivaren till Bushs kampanj år 2000 (efter det nu havererade bluffbolaget Enron) och enligt tidningen Guardian så medverkade företaget till utformningen av USA:s klimatpolitik, inklusive beslutet att stå utanför Kyotoprotokollet som är ett första försök att reglera koldioxidutsläppen internationellt.

Men ExxonMobil nöjer sig inte med att blanda sig i vetenskapen och politiken. Man sätter även ett avtryck på utbildningen av USA:s unga. Företaget som producerat Al Gores dokumentär, En obekväm sanning, ville att alla studenter i hela USA skulle kunna se filmen, så man försökte skänka 50 000 dvd-filmer till lärarorganisationen National Science Teachers Association (NSTA) så att lärare skulle kunna använda filmen i klassrummen. Men trots att klimatforskare sagt att filmen “behandlar vetenskapen på ett berömvärt sätt” så tackar NSTA nej med hänvisning till att andra “särintressen” också skulle kunna vilja distribuera material. Man sa också att man inte ville riskera stödet från andra bidragsgivare.

En av dessa bidragsgivare visar sig vara ExxonMobil som har gett 6 miljoner dollar till NSTA sedan 1996. En film som NSTA har bedömt acceptabel för distribution till klassrummen är videon “You Can’t Be Cool Without Fuel” som startar med meningen “du kommer inte att tro det, men absolut allt jag har som är riktigt coolt kommer från olja!”. Du kan titta på detta skamlösa propagandanummer för oljekonsumtion här. Tittarna får veta att det finns några miljöproblem med oljan, men dessa håller alla på att lösas. Inte ett ord nämns om koldioxid eller växthuseffekten. Denna video skapades av American Petroleum Institute, som är en sammanslutning av amerikanska oljeföretag, inklusive ExxonMobil.

ExxonMobil har lyckats göra sig så impopulära att det frodas ett stort antal webbsajter som propagerar mot dem, t.ex. Exxpose Exxon, Exxon Secrets, Campaign against Climate Change, Stop ExxonMobil, Campaign ExxonMobil, Out of Balance. Greenpeace har utnämnt ExxonMobil till världens klimatbrottsling nr 1. Man kan ju lite naivt hoppas att ExxonMobils metoder kommer att straffa sig förr eller senare.

Tills dess har ExxonMobil gjort sig mer förtjänt än någon annan av Klimatfaktas pris Klimatskurk som tilldelas personer eller organisationer som genom sitt arbete skadat mänskligheten genom att medvetet sprida felaktig information om den accelererande växthuseffekten.

Att döma av den ansträngning som ExxonMobil gör för att hindra spridning av saklig information om klimatförändringarna och dess orsaker; så kan du bara genom att sprida just sådan information hjälpa till att motarbeta ExxonMobil på det kanske mest effektiva sättet.

Källor

7 thoughts on “Klimatskurk: ExxonMobil”

 1. Du förtiger att Exxon satsar enorma forskningsbelopp för att utveckla alternativa energikällor. Kyoto eller inte, faktum är att inget enskilt land satsar så mycket på alternativa energikällor och miljöforskning som USA och dess företag. Att anklaga företag, institutioner och personer som inte delar alarmiståsikterna för att vara “skurkar” och på alla sätt försöka ta bort trovärdigheten i alternativa argument liknar 30-talets Tyskland eller Sovjetunionen. En farlig väg. Varför inte möta argumenten istället? Du tycks gilla wikipedia. Kolla under “ekofascism” så förstår du vad jag menar.

 2. Wikipedia säger bl.a. att ekofascism är en term som ofta används för att misskreditera meningsmotståndare. Låter som en bra beskrivning.

  Jag har svårt att se hur det kan göra mig till fascist genom att jag ställer mig på samma sida som Kungliga vetenskapsakademien i Storbritannien.

  Jan, jag skulle också vilja informera dig om att jag inte uppskattar att bli jämförd med vare sig kommunister eller fascister och att jag är en stark motståndare till sådana ideologier.

 3. En artikel i Sydsvenskan har information om Exxons senaste påhitt:

  “Det är Amerikan Enterprise Institute (AEI), en lobbygrupp som finansieras av oljejätten ExxonMobile, som skickat brev till en rad amerikanska och brittiska vetenskapsmän.

  Forskarna har erbjudits 10000 dollar vardera om de skriver artiklar som sår tvivel om IPCC-rapportens rön. Avslöjandet är pinsamt för George W Bush, eftersom lobbygruppen har starka band till hans administration. Ett tjugotal av medarbetarna vid AEI har jobbat som konsulter åt Vita Huset.”

 4. Läste också det. Kände bara…suck att de orkar kämpa för att få rätt att förstöra planeten. Borde man inte sätta de i fängelse?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *