Klimathjälte: Richard Branson

Richard Branson

Klimatfaktas nya pris Klimathjälte har tilldelats Sir Richard Branson, engelsk entreprenör, ägare till Virgin Group och en av Storbritanniens rikaste personer.

Klimatfaktas nya pris Klimathjälte tilldelas personer som tjänat mänskligheten genom sitt arbete mot den accelererande växthuseffekten.

Klimatfakta har tidigare skrivit om Richard Branson i artikeln Bevis 2. Priset tilldelas Branson som följd av hans beslut i torsdags att satsa 3 miljarder dollar i kampen mot den globala uppvärmningen.

Det är dock inte fråga om någon vanlig välgörenhet. Branson lovar att 100% av alla vinster från Virgins transportföretag (bl.a. lågprisflygbolaget Virgin Air) under 10 års tid ska investeras i Bransons nya företag Virgin Fuel, som han hoppas ska kunna vara med och utveckla nästa generations miljövänliga drivmedel. Men det är ett väldigt modigt beslut och projektet måste betecknas som en högriskinvestering. Om Branson lyckas skulle det vara ett stort steg mot en lösning på klimatförändringarna.

Branson led av dyslexi som barn och slutade skolan vid 16 års ålder varpå han startade sitt första företag, en studenttidning. Nästa steg var ett skivbolag (med artister som Mike Oldfield, Sex Pistols, Culture Club och Can), följt av bolag som gav sig i kast med lågprisflyg, mobiltelefoni, läskedrycker, rymdturism, drivmedel, kreditkort, sjukvård och järnvägar. Bransons samlade förmögenhet beräknas uppgå till 5 miljarder dollar.

Good Morning America har en liten tv-intervju med Richard Branson och Al Gore som handlar om Bransons satsning.

2 thoughts on “Klimathjälte: Richard Branson”

  1. Det här var välkommet, med tanke pÃ¥ att flygbranchen antagligen är en av de största bidragen till klimatproblematiken…

    Hoppas fler följer efter…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *